svētdiena, 2019. gada 28. aprīlis

Ilzenes pagastā piemiņas akmens nacionālajiem partizāniem

Atrodas Ilzenes pagasta mežā bijušo Meļļu māju vietā. GPS 57.416112, 26.636422

Atklāts 2018. gada septembra beigās. Meļļu un Sarvu māju iedzīvotāji sniedza atbalstu Voldemāra Andersona (“Vecā”) partizānu grupai, kuras bunkurs atradās netālu no šīm mājām mežā uz toreizējo Ilzenes un Trapenes pagastu robežas.

Piemiņas akmeni darinājis tēlnieks Ainārs Zelčš. Trīsdaļīgās piemiņas zīmes kreisajā pusē esošajā granīta plāksnē iekalts teksts: 

“MEĻĻU” MĀJU VIETA 

Savukārt labajā pusē esošajā plāksnē zem Latvijas Nacionālo partizānu apvienības nozīmes atveidojuma iekalts teksts: 

NETĀLU NO
“MEĻĻU” UN
“SARVU” MĀJĀM
BIJA NACIONĀLO
PARTIZĀNU
BUNKURS

Piemiņas akmens uzstādīts pēc Alūksnes novada politiski represēto kluba “Sarma” vadītājas Dzidras Mazikas iniciatīvas.


Vēsturiska atkāpe. Bijušā policista un Ilzenes pienotavas vadītāja Voldemāra Andersona grupa izveidojās 1945. gada pavasarī Rezakas mežos Ilzenes, Zeltiņu un Alsviķu pagastu robežas rajonā. Grupas sastāvā bija kādreizējie policisti un Sarkanās armijas dezertieri, bet vēlāk tai pieslējās arī daži vietējie kolaboracionisti – komjaunatnes aktīvisti un “istribīķeļi” (iznīcinātāji), kas dažādu iemeslu dēļ izšķīrās pievienoties partizāniem. Andersona grupa darbojās plašāka Ilzenes–Zeltiņu–Alsviķu partizānu grupējuma sastāvā, kas 1945. gada vasarā faktiski kontrolēja savas darbības areālu.

Taču rudenī partizānu bunkuru atrašanās vietas uzrādīja viens no bijušajiem partizāniem, kas bija piekritis legalizēties. No 1945. gada 20. novembra līdz 10. decembrim norisinājās NKGB un NKVD operācija, kuras laikā Alsviķu–Ilzenes partizānu grupējums faktiski tika iznīcināts. Uzbrukums Andersona grupas bunkuram notika 1945. gada 23. novembrī. Partizāni nepaspēja ieņemt iepriekš sagatavotās aizstāvēšanās pozīcijas un bija spiesti palikt bunkurā. Kauja ilga aptuveni stundu, līdz čekistiem izdevās bunkurā iemest rokasgranātas.

Kaujā krita deviņi partizāni – grupas komandieris Andersons, Gastons Loše, Ēvalds Tonnis, Eduards Rapa, Voldemārs Rapa, Jānis Koemets, Ēriks Stāvausis, Osvalds Kalējs un Centis Eizāns. Ievainoto Elmāru Rapu komunisti sagūstīja. Čekisti kaujā zaudēja četrus ievainotos.

Kritušo partizāņu līķus čekisti aizveda uz Trapeni un par biedinājumu partizānu atbalstītājiem novietoja ap egli, kas auga pagasta izpildkomitejas ēkas priekšā, kur tagad arī uzstādīts piemiņas akmens (sk.). Tur kritušo mirstīgās atliekas nogulēja aptuveni nedēļu, līdz tās aizveda un nezināmā vietā slepus apglabāja.

Papildināts: 17.08.2023. 

Avoti: Nekad nav vara uzveikusi garu: Piemiņas vietas nacionālajiem partizāniem Alūksnes un Smiltenes novadā. [Gulbene]: Vītola izdevniecība, 2023. 15.-17. lpp.; Turčinskis, Z. Ziemeļvidzemes mežabrāļi: latviešu nacionālo partizānu cīņas Valkas apriņķī un Alūksnes apriņķa rietumu daļā 1944.-1953, gads. Rīga: Latvijas vēstures institūta apgāds, 2011. 61., 126-128.lpp.; Nacionālo partizānu piemiņas vietas Alūksnes novadā. Alūksnes Tūrisma informācijas centra izdevums.; Alūksniešiem.lv, 01.10.2018.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru